4 tips bij aankoop van een lekbak
Wat zijn lekbakken?
Lekbakken zijn speciale bakken die vloeistoffen opvangen, zodat bodemverontreiniging voorkomen kan worden. Wij bieden u 4 tips bij aankoop van een lekbak voor bidons, vaten en IBC.
Tip 1: Heb ik een lekbak nodig ?
Het gebruik van een lekbak is verplicht als u gevaarlijke vloeistoffen opslaat. Door de VLAREM of PGS15 te volgen kan u risico’s verkleinen, bodemverontreiniging voorkomen en een veilige werkomgeving creëren.
Tip 2: Welke opvangcapaciteit moet ik voorzien?
Opslagplaatsen gelegen binnen beschermde zone of waterwinningsgebied: In deze zone moet u een volledig opvangvolume voorzien voor alle gevaarlijke stoffen, dat wil zeggen 100% van de totale hoeveelheid opgeslagen stoffen.
Opslagplaatsen gelegen buiten beschermde zone of waterwinningsgebied: In deze zone moet u een opvangvolume voorzien van 10% van het totaalvolume dat u wenst te stockeren, maar met een minimale capaciteit gelijk aan 100% van het grootste recipiënt. Indien u P1- of P2-producten wilt stockeren, is dat 25% van het totaalvolume maar opnieuw met een minimale capaciteit gelijk aan 100% van het grootste recipiënt. Mits goedkeuring van bevoegde brandweer kan dit teruggebracht worden tot 10%.
Bij vragen aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren.
Tip 3: Kies ik voor metalen op kunststof opvangbakken?
Het is van belang dat uw opvangbak resistent is tegen de opgeslagen vloeistoffen. In ons assortiment bieden wij zowel metalen als kunststoffen (PE) opvangbakken aan.
HDPE en PE kunststof zijn robuuste, sterke en waterafstotende kunststofsoorten. Ze zijn bestendig tegen chemische stoffen, zoals agressieve zuren en logen.
Stalen opvangbakken zijn ideaal bij het opslaan van ontvlambare vloeistoffen.
Plaats preventief absorberende doeken in de opvangbakken om eventuele lekkages snel op te vangen.